Massieve houtbouw - Gelamelleerde balken
Gelamelleerde balken

Gelamelleerde balken

Massief houten balken vormen de ideale basis voor energiezuinige en sfeervolle woningen.

Gelamelleerde balken

Top in hout begint bij de ruwbouw. De basis van elke Mi Casa-woning bestaat uit de unieke, gelamelleerde en geoctrooieerde muurbalk.

De dragende middenkern is in Douglas, hét constructiehout bij uitstek. Door de trage groei, hoort het bovendien qua duurzaamheid bij de best mogelijke houtsoorten. De niet-zichtbare buitenlaag aan de zijde van de spouwisolatie en achter het maatwerk is rood Noorse den (RND), een houtsoort die in de voorbije millennia zijn sporen verdiende in de houtbouw.

De zichtbare buitenlaag van de muurbalken is in ayous, een bijzonder stabiele houtsoort die vaak in meubelwerk wordt gebruikt. Het hout is kwastvrij (= zonder noten), wat het schilderen makkelijker en minder arbeidsintensief maakt. Het schilderwerk is bijgevolg gevoelig goedkoper. Bovendien zorgen de uitmuntende stabiliteit en de verwaarloosbare krimpcoëfficiënt ervoor dat de zichtbare buitenlaag geen barsten vertoont bij veranderlijke luchtvochtigheid. De muurbalk is zowat vrij van fouten. Op esthetisch vlak een pareltje dus. Mi Casa selecteert het hout met de beste kwaliteit, ayous vormt hier een belangrijk onderdeel van. Het is decoratief en tijdloos. “Op die manier is de gelamelleerde ayous-muurbalk zonder twijfel dé referentie in de massieve houtbouw”, aldus zaakvoerder Thibo Lidou. De geoctrooieerde balk is het begrip 'top in hout' meer dan waard.

Er is niet alleen de esthetische en praktische kant van Ayous. Er is ook het duurzame aspect. De grondstof komt uit plantagebossen in Afrika met een duurzaam bosbeheer. Er geldt geen kapverbod. Ayous is hét Afrikaanse dennenhout bij uitstek en groeit snel terug. Het is dus met andere woorden een hernieuwbare grondstof. Op die manier draagt Mi Casa ook haar steentje bij tot het milieu en denkt het aan de toekomst. “Het mag duidelijk zijn: deze nieuwe houtsoort tilt onze productie op elk vlak een niveau hoger. Ayous is duurzaam én het zorgt nog meer voor ‘the warm charm of wood’ in elke (t)huis”, besluit Thibo.


Fot 0955 Copy

Technische productie

Tussen de twee buitenkanten worden haaks (in de verticale richting) houten planken gelijmd. Gezien hout een natuurlijk product is, zal de kwaliteit nooit uniform zijn. Vermits de middenkern achteraf niet te zien is en de verlijming in eigen beheer gebeurt, kunnen we het hout zo sorteren dat we enkel de allerbeste kwaliteit gebruiken voor de buitenkanten (die later het esthetische aspect vormen in de woning). Op die manier bekomen we een plaat met langs buiten enkel de beste kwaliteit van hout. Deze plaat, bestaande uit twee lagen, wordt dan tot balken verzaagd en geprofileerd met een dubbele tand en groef.

Dit volledige proces – van het verlijmen over het doorzagen tot het profileren – wordt onderworpen aan de strengste kwaliteitseisen door eigen specifiek geschoold personeel. Alle producten zijn van hoge kwaliteit en zijn gegarandeerd milieu- en mensonschadelijk. Kwaliteit blijft dus gegarandeerd bij dit nieuwe procedé.

Bovendien gebruikt Mi Casa voor de zichtbare onderdelen uitsluitend gedroogd hout, waarbij de vochtigheidsgraad slechts 12 procent bedraagt. Het zogenaamde kraken (in de langsrichting) is door gebruik van meubeldroog hout nagenoeg afwezig. Mi Casa besteedt ook veel aandacht aan spouwisolatie, parement en buitenschrijnwerk zodat de droge structuur ook in slechte weersomstandigheden behouden blijft.

Productie nieuw muurprofiel

In onderstaande video tonen we stap voor stap hoe we het nieuwe muurprofiel ontwikkelen.

Album 38 Foto Bos

Hout als grondstof

Dat mensen niet overal ter wereld hun huis op dezelfde manier bouwen, heeft niet alleen te maken met klimatologische omstandigheden en bouwtradities, maar ook met de aanwezigheid van grondstoffen en bouwmaterialen. Noord-Europa bijvoorbeeld heeft een traditie van bouwen met hout, een grondstof die er massaal voorhanden is. In die regio worden zowat alle woningen in massieve hout- of skeletbouw opgetrokken. Bij ons is gebakken klei of baksteen het meest voor de hand liggende materiaal, maar toch vindt ook hier massieve houtbouw steeds meer ingang.

Massieve houtbouw 
Het bouwbedrijf Mi Casa is dé expert in massieve houtbouw. Voor de bouw van zijn woningen gebruikt Mi Casa zijn unieke hoekverbinding, een techniek waarbij massieve houten balken met tand en groef op elkaar worden gestapeld en in alle hoeken vast worden verbonden. Daardoor zijn er geen kruisende balken en worden de binnenmuren niet onderbroken. Op die manier kan de spouwisolatie ononderbroken doorlopen. Bijgevolg zijn er op de binnenmuren ook geen doorstekende wanden te zien. 

Skelethoutbouw daarentegen vertrekt van een geraamte van houten stijlen en regels, dat verstijfd en afgedekt wordt met plaatmateriaal. De ruimte tussen de houten stijlen wordt opgevuld met isolatie. Skeletbouw vind je vooral terug in de Verenigde Staten en Canada.

De cijfers spreken voor zich
Wanneer men de lambda-waarden (de hoeveelheid energie die het materiaal geleidt per eenheid volume en per tijdseenheid) van hout (0,14 W/mK) en baksteen (1 W/mK) met elkaar vergelijkt, dan blijkt dat hout zeven keer beter isoleert dan steen. Anders uitgedrukt: een baksteenmuur zou meer dan 44 cm dik moeten zijn, om dezelfde waarden te halen als een massief houten Mi Casa-wand met een dikte van 6,2 cm. De verklaring hiervoor is het hoge percentage poriën (70 %) en het relatief lage volumegewicht van ayous hout. Die redenering geldt niet voor skeletbouw, aangezien die constructie een minder groot isolerend vermogen heeft. 

Hoog wooncomfort
Wie een Mi Casa-woning binnenstapt, ervaart nooit een koud gevoel. De verklaring? Het menselijk lichaam geeft heel snel warmte af aan koude oppervlakken, ook als de temperatuur in die ruimte voldoende hoog is. Houten wanden zijn nooit koud. Een vergelijking: zonnen bij temperaturen onder het vriespunt lukt perfect, maar u kan het evengoed koud hebben bij zomertemperaturen in grotten, kerken en paleizen. De uitstekende isolatie en het feit dat hout geen warmte opslaat zorgen ervoor dat de woonruimte snel opwarmt bij koud weer, maar ook opvallend fris blijft bij warm weer. Dat verhoogt niet alleen het comfort, het spaart ook veel energie uit.

Dekoninck Hp Ref

Decoratief en tijdloos

De wanden - met hun horizontale lijnen van de muurbalken - en de plafondopbouw - met zijn dragende roosteringen - zorgen voor een tijdloos en karaktervol interieur met veel decoratieve mogelijkheden.

De houten muren vragen weinig decoratie. Ze geven nooit de indruk kaal en onafgewerkt te zijn en dus heeft de bewoner meteen een warm thuisgevoel. Onze klanten spreken steeds over het vakantiegevoel dat ze iedere dag beleven in hun Mi Casa-woning. Terugkeren naar een klassieke constructie is geen optie meer. Wie niet overal in de woning de balken wil zien kan steeds een gipsbekleding aanbrengen. Bovendien bestaan de muurbalken uit “ayous", een bijzonder stabiele houtsoort die vaak in meubelwerk wordt gebruikt.

De natuur in huis

Hoge natuurlijke weerstand
De natuurlijke weerstand van hout is bijzonder groot. Getuige hiervan zijn de houten woningen van vele honderden jaren oud, waarbij de houten wanden zelfs rechtstreeks in contact staan met de buitenlucht. Bij Mi Casa worden de massief houten buitenwanden omgeven door een dampopen windscherm, isolatie en een gevelbekleding zoals metselwerk of beplanking. 

Voor de massieve muurbalken gebruikt Mi Casa uitsluitend “ayous”, het dennenhout uit Afrika. De stammen worden na het vellen via het riviernet naar de zagerijen getransporteerd. Het lange verblijf in zoet water loogt de schadelijke sappen uit het hout, zonder het hars te verwijderen. De natuurlijke duurzaamheid wordt zo nóg hoger.

Door het schommelen van de luchtvochtigheid is het hout ook beter bestand tegen krimpen en zwellen. Bovendien vernietigt de hoge temperatuur (tot 80°C) tijdens het kunstmatig drogen eventuele resten van schadelijke organismen in het hout, waardoor een lange levensduur wordt gegarandeerd en schimmels geen kans krijgen.

Gezond wonen
Het uitstekende thermisch vermogen, het ontbreken van koudestraling en het vochtregulerende vermogen zijn de basiselementen om een massief houten woning onder de noemer "Gezond wonen" te brengen. Bewoners van houten huizen hebben dan ook minder last van aandoeningen zoals astma of reuma.

Mi Casa kiest bij al zijn bouwmaterialen voor producten die aangepast zijn aan de filosofie van "Gezond wonen": bv. cellulose ingeblazen in het dak, natuurgips- en spaanderplaten zonder schadelijke lijmen voor de plafondstructuren op verdieping en gelijkvloers, .... Ook wie volledig biologisch wil bouwen vindt in Mi Casa een uitstekende bouwpartner. Het bedrijf kan, in functie van uw budget, iedere rubriek uit het lastenboek aanpassen aan uw bouwbiologische eisen.

Geen aantasting van het hout
Het constructiehout gaat gedurende 3 tot 4 weken in een oven en droogt zo bij een temperatuur van 80°C tot een vochtgehalte van 10 à 11%. De hoge temperatuur doodt alle organismen in het hout. Zodra de houten structuur gemonteerd is en bewoond wordt, schommelt het vochtgehalte nog tussen de 10 en de 13%. Die waarden zitten ver onder de schimmelgrens van 20%.

Extra voordelen

Goedkopere fundering
Een massief houten huis weegt ongeveer een derde van een traditionele bakstenen woning. De funderingen kunnen bijgevolg een eenvoudigere uitvoering krijgen. Bij het bouwen op percelen van minder goede kwaliteit bespaart de bouwheer op die manier aanzienlijk. Omdat de kwaliteit van de bouwgronden vaak onzeker is, neemt Mi Casa altijd een sondering in de prijsopgave op. Zo kent de bouwheer vooraf de juiste prijs van zijn fundering.

Geen verhoogde brandverzekering
Een gewone brandverzekering volstaat. De Mi Casa-bouwmethode is goedgekeurd door de Belgische Unie voor de Technische Goedkeuring in de Bouw en voldoet zo aan de Belgische normen inzake brandbeveiliging. Bovendien voldoet de bouwmethode van Mi Casa bij verzekeringsmaatschappijen perfect aan de eisen van brandweerstand.

Of een massief houten woning sneller in vlammen opgaat dan een stenen woning? Deze vergelijking zet u wellicht aan het denken: een blad papier brandt onmiddellijk, maar het is bijna onmogelijk om een dikke telefoongids in de open haard volledig op te branden. Dat principe geldt ook voor hout. Voordat hout ontvlamt, verkoolt het en vormt het een beschermende laag tegen verder branden en het oplopen van de temperatuur. Daarom wordt hout soms ook gebruikt als brandbescherming van stalen constructies. Staal en beton verbranden niet, maar verliezen onder invloed van de hitte wel hun mechanische eigenschappen door vervorming, uitzetting en barsten.

Meerwaarde van een Mi Casa woning
De massief houten woningen van Mi Casa hebben, dankzij hun gezellige en warme uitstraling en de hoge kwaliteit van de afwerking, een hoge herverkoopwaarde. Immokantoren vermelden bij hun publiciteit vaak “Mi Casa” om de meerwaarde in kwaliteit en prijs ervan te benadrukken.

Het imago van Mi Casa en de goede reputatie van onze uitstekende dienst-na-verkoop zullen daar waarschijnlijk iets mee te maken hebben.

VOLG ONS OP

Om de website zo optimaal mogelijk vorm te geven en voortdurend te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies.
Accepteer Weiger Lees meer