Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /data/sites/web/micasabe/www/site/assets/cache/FileCompiler/includes/header.php on line 5
Onze consulent Dirk Roobroeck rondt bijna vier decennia in de massieve houtbouw af - Mi Casa

Opendeurdag atelier Mi Casa: Mi Casa opent voor het eerst de deuren van het atelier voor het grote publiek! Interesse? Lees hier verder.

Kijkwoning Hansbeke.

Elke zondag open van 13u tot 17u, enkel op afspraak.

Kijkwoning Hansbeke.

Blijf op de hoogte

Schrijf u hier in op onze nieuwsbrief, zo wordt u op de hoogte gehouden van het belangrijkste Mi Casa nieuws.

Inschrijven

Onze consulent Dirk Roobroeck rondt bijna vier decennia in de massieve houtbouw af

Ga terug naar overzicht

Onze consulent Dirk Roobroeck rondt bijna vier decennia in de massieve houtbouw af

Ga terug naar overzicht

“Massieve houtbouw is simpelweg het eerlijkste bouwsysteem”

Er heerst nog vaak veel scepticisme over massieve houtbouw. Ten onrechte, vindt onze consulent Dirk Roobroeck. Na 39 jaar in de houtmassiefbouw, oordeelt hij dat het een van de performantste bouwsystemen is. Niet alleen win je ruimte door de muursamenstelling, het is ook duurzaam.

Herinner je je nog het moment dat je houtmassiefbouw leerde kennen?

“Bizar genoeg wel. Onze schoolreis ging naar Batibouw, toen mijn aandacht op één specifieke stand viel, een stand met een houten massieve woning. Op een haar na miste ik mijn bus omdat ik zo lang bleef plakken. Na mijn studies en legerdienst besloot ik te solliciteren bij een bedrijf dat ook massieve houtbouw deed. Maar liefst tien (!) sollicitaties later kon ik beginnen bij Wolfgang Verraes.”

Hoe verliepen de eerste jaren?

“De firma Wolfgang Verraes ontstond in een periode gekenmerkt door een grote economische crisis. Bovendien keek iedereen met bijzonder veel argwaan naar dat nieuw en verfrissend bedrijf met een eigenzinnig bouwsysteem. Ik mocht deel uitmaken van een jong en dynamische groep die er alles aan deed om dit bouwsysteem te promoten en verder op punt te stellen. Een fantastische periode. Na een tiental jaar barste de zaak stilaan uit haar voegen. We plaatsten soms twaalf woningen per week en werden slachtoffer van ons eigen succes.”

Bleef je in de sector werken?

“Ik kon de houtmassiefbouw niet loslaten. Ik ben meteen begonnen bij de firma Ipso Facto om mij hier verder in te specialiseren. Na 14 jaar kreeg ik opnieuw de kans om bij Wolfgang aan de slag te gaan. Ik kon mij daar verdiepen in passieve woningbouw met houten skelet-structuren deze keer. Helaas, maar na een tijdje kon ik er niet aarden.”

Waarom niet?

“Houtmassiefbouw is mijn passie. Ik woon in een van de allereerste massieve houtbouw-woningen die Wolfgang ooit gebouwd heeft. Ik herinner me nog de annonce toen de woning te koop kwam. Op basis van een piepklein fotootje wist ik het meteen: die woning moest de mijne worden. Ik heb de aankondiging zelfs nog, geplastificeerd en al (lacht).” Toen ik er een voet binnen zette, was ik meteen verkocht.”

Die passie, uit zich dat in oog voor detail?

“Uiteraard. Mijn woning dateert uit 1976, ik heb hier en daar wat uitgebreid en gerenoveerd. Met uiterste zorg voor de structuur. Ik voel me een houtdokter. Als ik moet boren, lijkt het alsof ik mezelf pijn doe. Het is een klein litteken dat ik geef aan de woning. In een stenen woning heb je dat niet. Je gooit ze in en zet andere stenen in de plaats. Het heeft geen ziel.”

"

In de ruwbouwfase heerst er in een woning in massieve houtbouw al een veel warmere sfeer dan in een traditionele woning. Ook technisch vind ik houtmassiefbouw gewoonweg een beter systeem.

Nochtans is er veel scepticisme over bouwen met hout in tegenstelling tot met stenen.

“Ten onrechte. Toen ik in Zwitserland werkte, kwam ik houten woningen tegen die waren gebouwd in 1740 en die er tot op vandaag nog in perfecte staat staan. Belgen hebben echt een baksteen in de maag. Hoewel dit eindelijk stilaan aan het veranderen is, ongeveer tien procent van de nieuwbouwwoningen worden opgetrokken in hout.”

En toch heerst de idee dat hout minderwaardig zou zijn aan traditionele bouw.

“Massieve houtbouw is het eerlijkste systeem dat er bestaat. What you see is what you get. Je ziét de structuur van de binnenmuren. In een traditionele woning wordt die net weggestoken achter pleisterwerken, wat nog eens een kille sfeer oproept. Al in de ruwbouw heerst er in een woning in massieve houtbouw een veel warmere sfeer. Ook technisch vind ik het gewoonweg een beter systeem.”

Waarom?

“Het is een snel bouwsysteem, een ‘licht’ systeem (tot een vijfde lichter in vergelijking met een traditionele bouw), je bespaart dus op funderingen en een ‘droog’ systeem, de woning moet geen duizenden liters vocht ‘uitzweten’ (beton, pleisterwerken, enz)… In traditionele bouw werk je met kleine componenten, die veel tijd en werk vragen om er een geheel van te maken. Bij ons moet onze productie van houtbalken perfect zijn. Het is niet enkel als het geschilderd is, dat de woning mooi moet zijn. Ook al in de ruwbouw stralen onze woningen reeds een warme charme uit.”

"

Een Mi Casa heeft een aparte uitstraling, style en standing. Als ik op weg ben naar een klant en ik heb enkel de straatnaam, dan rijd ik recht naar de correcte woning. Een huisnummer heb ik niet nodig.

De kritiek dat een houten woning minder sterk is dan een stenen woning is dus larie?

“Zeker weten. Men vergeet soms dat een groot deel van de structuur van traditionele woningen óók uit hout bestaat: de dakconstructie bijvoorbeeld. Ook daar komt na vele jaren niets aan. Hout is een zeer belangrijke component als bouwmateriaal in elke architectuur.”

Hoe zit het met de duurzaamheid van een Mi Casa-woning?

“Onze isolatie is dampdoorlatend, wat een gezond open systeem creëert dat ideaal is voor houtmassiefbouw. Het is een gouden huwelijk. We spuiten de spouwisolatie (icynene) tegen de houten wand, waardoor vanaf een bepaalde dikte, een wind-en luchtdichte buitenschil wordt bekomen. De buitenafwerking gebeurt dan met metselwerk, beplanking, enzoverder… Samen met een geventileerde luchtspouw leunt dit bij mi Casa aan bij de perfectie.”

Wat is het voordeel van massieve houtbouw tegenover houtskeletbouw?

“In houtskeletbouw heb je een dikkere samenstelling nodig om dezelfde isolatiewaarden te bekomen als wij. De buitenafmetingen (afmetingen die gelden voor de bouwvergunning) mogen hetzelfde zijn, wij winnen tussen de vijf à tien centimeter. Concreet: als je gevel bijvoorbeeld 7,5 meter breed is, dan blijft er bij ons aan de binnenkant 6,8 meter over. Bij houtskeletbouw zal de binnenafmeting al snel slechts 6,60 meter bedragen.”

Iemand die voor Mi Casa kiest, kiest dus niet voor doorsnee?

“Zeker niet. Los van alle voordelen die ik heb opgesomd van de massieve houtbouw, is er ook nog die uitstraling. Een Mi Casa heeft een aparte uitstraling, style en standing. Als ik op weg ben naar een klant en ik heb enkel de straatnaam, dan rijd ik recht naar de correcte woning. Een huisnummer heb ik niet nodig. Een Mi Casa pik je er zo uit.”

Bouwen in hout, dat klinkt als muziek in de oren.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×